Trav i Årjäng

Årjängstravet

I Årjängs kommun kan vi stoltsera med Sveriges vackraste travbana, Årjängstravet. Här finns ett gediget engagemang för både sporten och hästen. På stallbacken finns även Travskolan.

Årjängstravet är Sveriges vackraste travbana och invigdes 1936. Banan har sedan dess varit ett populärt besöksmål för såväl traventusiaster som för hela familjen. I dess vackra omgivning kan ni avnjuta en medhavd picknick eller köpa er en god middag på de närliggande restaurangerna.

En av årets stora höjdpunkter är V75-helgen i juli, med klassiska lopp som Årjängs Stora Spinterlopp och Erik Perssons Memorial, lockar det runt 15 000 besökare varje år till denna helg.

Inom 30 mils radie finns 19 travbanor vilket gör Årjängs kommun till en populär plats för att äga och träna sin häst, samt utvecklas inom travsporten.

Äga häst i Årjäng

Travskolan

Elev på travskolan

På Årjängstravet finns Travskolan, ett utbildningscenter med allt från knattekurser för barn (från fyra år) till licenskurser på stora hästar.

Årjängstravet har en kvalitetssäkrad travskola. Vilket betyder att de har bra pedagogiska utbildningar med utbildade ledare och hästar som är välanpassade till verksamheten.

Travskolan ligger inne på Årjängstravets stallbacke där det finns ett stall med elva travskolehästar – tre varmblod, tre russ och fyra shetlandsponnyer och ett kallblod.

Det finns också ett ungdomsstall där man som ungdom under 25 år kan få möjlighet att stalla upp sin travhäst.

De erbjuder följande kurser löpande under terminerna:

Knattekurs– en kurs för barn mellan 4-6 år, här får du en första kontakt med hästar på ett lekfullt sätt med säkerheten i första hand.

Barnkurser– för barn från 7-15 år. Vi använder oss av Svensk Travsports märkes steg där kurserna är uppdelade i järn-guld kurs. De är uppdelade på ålder och kunskapsnivå.

Vuxenkurser- för vuxna och ungdomar från 16år. Vi har vuxen kurser i tre steg. Man kan börja som ren nybörjare men vi har även kurser för lite mer erfarna. En bra förberedande kurs för dig som vill ta licens i framtiden.

Travskolan

Nordiska Travmuseet

Intill Årjängstravet finner ni norra Europas enda travmuseum. Nordiska travmuseet erbjuder många innehållsrika utställningar kring travets historia, höjdpunkter och det dagliga arbetet.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: gabriella alström