Snart släcks ADSL, 2G och 3G ned – hur blir du påverkad?
I takt med att vårt samhälle blir allt mer digitaliserat, utvecklas ny teknik som ersätter den gamla. I slutet av 2025 kommer 2G/3G-näten att släckas ner, och ADSL försvinner senast 2026. Om du fortfarande använder ADSL eller 2G/3G för internet kan du därför snart stå utan internetuppkoppling i hela Sverige.
Både privatpersoner och företag påverkas av nedsläckningen eftersom enheter som larm, robotgräsklippare, nödtelefoner i hissar och elmätare kan sluta fungera. Det är därför viktigt att du redan nu börja se över din uppkoppling och utforska andra lösningar för att göra övergången så smidig som möjligt.
Varför släcks dessa nät ned?
Vi lever i ett samhälle där många av våra vardagsaktiviteter kräver en säker, snabb och stabil uppkoppling. All teknik blir förr eller senare gammal och måste ersättas för att leva upp till samhällets krav. De äldre näten uppfyller inte längre de säkerhetsstandarder som det digitala samhället kräver och används dessutom av färre och färre människor.
Idag har Sverige ett väl utbyggt fibernät, och genom att släcka ned de gamla näten frigörs resurser för att fortsätta utveckla 4G/5G-näten, som erbjuder snabbare och mer tillförlitliga anslutningar som uppfyller dagens krav och behov.
Fiber - kraftfull och pålitlig uppkoppling
Om du påverkas av nedsläckningen av de äldre näten kan du hitta lösningar via Årjängs Nät. Vi erbjuder fibernät som ger dig kraftfullt bredband, så att du kan utnyttja alla dina fibertjänster och internet till fullo. Du kan streama musik och film, spela online med snabb svarstid, skicka och ta emot tunga filer och surfa på internet - allt samtidigt. Många av våra tjänsteleverantörer kan erbjuda anslutningar på upp till 1000 Mbit/s - mer än tillräckligt för alla dina behov.
Vilken fiberförening ska jag välja?
Årjängs Fibernät är ett öppet nät med samarbete mellan sex fiberföreningar och Årjängs Nät, vilket innebär att det finns olika ägare till nätet. Som kund bör du göra en beställning till ägaren av det område där din fastighet är belägen. Om du är osäker på vilket område du tillhör kan du kontakta oss på Årjängs Nät för vägledning.