Hem/Invånare/[Nyhetslista invånare]/Skräpplockardag på Holmedals skola
Lyssna

Skräpplockardag på Holmedals skola

Publicerad 2018-05-23 13:00

Holmedals skola har haft en skräpplockardag på temat nedskräpning och hållbar utveckling. Skräpplockardagarna är från början ett nationellt initiativ instiftade av Håll Sverige Rent.

Sorteringsstation där barnen kunde källsortera sitt upplockade skräp

 

Håll Sverige Rent

Genom Håll Sverige Rent får alla kommuner möjlighet att delta i skräpplockardagarna. Skolorna får material de kan använda till egna aktiviteter. Målet är att belysa problemet med nedskräpning och samtidigt främja aktiviteter för att jobba mot det.

Skräplisa

Holmedals skola har i många år aktivt deltagit i dessa kampanjer och anordnat egna aktiviteter från förskoleklass ända upp till klass 6 förskolan Myran har också deltagit. I år fick förskoleklassen och förskolan Myran besök av skräplisa som spred skräp runt sig. Förskolebarnen var inte sena med att plocka upp skräpet och berätta för skräplisa att det var både förbjudet och dumt att bara slänga iväg det. Barnen berättade för skräplisa att man skulle ta tillvara på materialet genom återvinning. Ett minst sagt intressant och lyckat sätt att låta barnen vara aktiva, lärare och ambassadörer för miljön på samma gång. Skräplisa fick lära sig både ett och annat om återvinning och moral när barnen fått sagt sitt.

Skräplisa drog på sig ordentlig uppmärksamhet och fick höra både ett och annat av de engagerade eleverna.

 

Engagerade lärare

Skräplisa och Annelie Skog

Vi pratade med Anneli Skog, som är en av de engagerade lärarna på skolan. Hon berättade att detta är ett ämne som de jobbar med hela året i sin undervisning. Hon har ett personligt intresse för att vi ska värna om vår fina natur och hänvisar samtidigt till läroplanen där det står i flera ämnen att eleverna ska få kunskap om hållbar utveckling.

 

Eleverna är stolta ambassadörer

Anneli visade upp utbildningsmaterial som lärare och elever gjort själva och flera olika sorteringsstationer för att källsortering. De har även en egen designad kompost där de visar upp skillnaden på att till exempel kompostera äppelskruttar som blir till jord och tomater som kan bli nya tomatplantor. Eller "havet" som blivit förorenat med plaster där en mindre behållare används för att illustrera problemet med plaster i vatten. Det märks väldigt tydligt att det finns en röd tråd i arbetet och en riktigt bra pedagogik för att göra stora problem mer lättförståeliga. Anneli påpekar även vikten av att jobba med detta kontinuerligt för att barnen verkligen ska till sig det på bästa sätt. Ett bättre bevis än elever som själva står som ambassadörer för frågorna går nog inte att hitta. Lärare och personal på Holmedals skola har verkligen lyckats skapa delaktighet och högt engagemang hos eleverna genom sitt kreativa arbete. Ett lyckat exempel väl värt för fler skolor att ta efter.

Här uppmärksammades det att några campare brutit mot allemansrätten. Tur att skräpplockarna var på plats.

 
Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 25 maj 2018

Kontakt


 • VA- och renhållningschef
  Samhällsbyggnadsavdelningen
  Växel: 0573-141 00
  Direkt: 0573-139 34
  Box 906
  672 29 Årjäng