Hem/Invånare/[Nyhetslista invånare]/Skolprojekt med fokus på energi och miljö
Lyssna

Skolprojekt med fokus på energi och miljö

Publicerad 2017-02-10 13:24

Under 2017 pågår ett skolprojekt med fokus på energi och miljö. Det riktar sig till skolklasser i årskurs 4-6 för att ge eleverna möjlighet att bli mer energi- och miljömedvetna, men samtidigt få med sig energitänket i framtiden. Tanken är att varva både teori och praktiska övningar. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Skolprojektet riktar sig till skolklasser i årskurs 4-6

Projektet riktar sig till skolklasser i årskurs 4-6 med fokus på energifrågor och miljöfrågor i stort som smått. Undervisning ska ske i klassrummen med både teori, praktiska övningar och diskussioner. Basen i undervisningen utgår bland annat från Naturskyddsföreningens material som har tagits fram för att undervisa i energi- och miljöfrågor för skolklasser. Materialet är kopplat till skolans läroplan, men man kommer att fördjupa sig i ämnet på ett mer roligt och spännande sätt.

Både teoretiska och praktiska uppgifter

Upplägget på projektet är att föreläsa i klassrummet men även ha praktiska uppgifter. 3 besök per klass kommer att göras under 2017.

 De fyra områdena inom projektet 

 • Energijakten - Eleverna ska följa skolans elförbrukning i realtid och diskutera kring elanvändning och hur de kan påverka den. 

 • Energin i hushållet - Eleverna ska ta reda på och anteckna energianvändningen i hemmet tillsammans med en vuxen och utifrån det försöka hitta åtgärder för att påverka den.

 • Bygg din el-bil - Varje elev får en egen byggsats av en mini-el-bil där de får bygga ihop den själv och testköra. Detta kompletteras med teori om hur det fungerar med solenergi, el-bilar och batterierlagring.

 • Energihusvagnen - En husvagn som både till utseende och innehåll är inriktad på just energi- och miljöfrågor. Här kan eleverna se hur solceller fungerar, soldriven ventilation, soldriven pump, solfångare, vindkraft, LED-belysning och annat.

Effekten som vill uppnås är att eleverna skall bli mer energi- och miljömedvetna, men samtidigt få med sig energitänket i framtiden.

Bakgrund

Inriktning på projektet valdes utifrån att potentialen för skolelever är stor och de kommer att få med sig en bra, tydlig och verklig bild när det kommer till energi- och miljöfrågor. På så sätt får de en bättre förutsättning att bli målmedvetna och därmed ta bättre beslut när det kommer till just energi- och miljöfrågor i framtiden.

Tidsplan

Projekttiden gäller 1 januari - 31 december 2017. Projektet kommer att genomföras i Arvika, Eda, Säffle och Årjäng då de fyra kommunerna inledde 1 januari 2017 ett samarbete, kallat Nodväst, när det gäller energi-och klimatrådgivning. Av kommuner i Värmland som sökt finansiering var det endast Nodväst som fick beviljat stöd. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 10 februari 2017

Kontakt


 • Energi- och klimatrådgivare/ Energicoach
  Medborgarservice
  Mobil: 072-710 80 90

  Energi- och klimatrådgivaren arbetar både i Årjängs och Säffles kommun.

Energi- och klimatrådgivning