Hem/Invånare/[Nyhetslista invånare]/Entreprenörskap i skolan
Lyssna

Entreprenörskap i skolan

Publicerad 2017-12-04 15:30

Flera klasser på Töcksfors skola deltar i projekt som ska bidra till att utveckla ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.

Att göra något som blir verkligt

Flera klasser på Töcksfors skola deltar i olika projekt genom föreningen FramtidsFrö där de jobbar entreprenöriellt med företag och andra personer i Årjängs kommun. Eleverna har skrivit en bok, skapat ett instagramkonto med fakta och bilder om Årjängs kommun och en klass är med och sänder liveradio med temat Värmland. Projektet är mycket uppskattat av eleverna på skolan, då de känner att de gör nåt i skolan som blir till något verkligt.

Entreprenöriellt lärande

I det entreprenöriella lärandet inryms flera delar såsom arbetssätt, kunskapssyn, lärprocesser och metoder. Eleverna får en chans att utveckla sin "ta-sig-för-samhet" och det är något de har nytta av både i skolan och i framtiden. Det här förhållningssättet betyder att eleverna får känna sig mera som medarbetare än som mottagare i sin egen lärprocess.  Att göra något "på riktigt" gör att motivationen och drivkraften ökar i elevernas insats. 

Föreningen FramtidsFrön

FramtidsFrön är en ideell förening med syfte att främja attityder till entreprenörskap samt att utveckla det entreprenöriella förhållningssättet inom förskola och skola. Sedan 2002 arbetar de för att stötta förskolan och skolan i sitt uppdrag med att bejaka och utveckla barns inneboende drivkraft, nyfikenhet och kreativitet, samtidigt som de bidrar till en nära samverkan med omvärlden.

Att främja entreprenörskap i skolan ingår i läroplan

Skolverket skrev in entreprenörskap i skolan i LGR-11 och definierar det så här:
"En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap".

 

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 4 december 2017

Kontakt

Framtidsfrön