Hem/Invånare/[Nyhetslista invånare]/Bevattningsförbudet hävs
Lyssna

Bevattningsförbudet hävs

Publicerad 2017-09-18 10:00

Från och med 18 september hävs bevattningsförbudet i Töcksfors, Tenvik och Lennartsfors. Oavsett bevattningsförbud eller inte, är det ändå viktigt att hushålla med resursen dricksvatten. Här hittar du många bra spartips för både miljö och plånbok.

18 september hävs bevattningsförbudet

Från och med 18 september hävs bevattningsförbudet i Töcksfors, Tenvik och Lennartsfors. Vattennivåerna har nu återgått till normala nivåer och Årjängs kommun upphäver det bevattningsförbud som gällt från och med 1 juni.

Spartips för miljö och plånbok

VA-enheten passar dock på att uppmana alla VA-kunder och kommuninvånare att alltid, oavsett bevattningsförbud eller inte, att hushålla med resursen dricksvatten.

Här får du några spartips

 • Innan du använder vattnet, tänk lite extra på om det är nödvändigt just nu.
 • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.
 • Låt inte kranen rinna i onödan. För varje minut som kranen rinner går det åt 6 liter vatten.
 • Fyll inte badkaret. Duscha snabbt och stäng av vattnet när du tvålar in eller schamponerar dig.
 • Vänta med att köra disk- och tvättmaskinen tills de är helt fyllda. Det går åt 15 liter vatten för en diskning och 50 liter vatten för en tvätt.

 • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskhon eller en balja. Diskvattnet som blir över kan du använda till att skölja ur kladdiga förpackningar med.
 • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
 • Använd den lilla spolknappen när du bara har kissat. Installera gärna en snålspolande toalett. Det är bra för både miljö och plånbok.
 • Värm vatten i en vattenkokare eller kastrull om du behöver spola länge för att få varmt vatten.

 • Laga droppande kranar och rinnande toaletter. En droppande vattenkran kan kosta dig upp emot 20 000 liter vatten per år. Det motsvarar mer än 130 fyllda badkar. På ett dygn blir det cirka 55 liter. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten, vilket motsvarar 2 700 badkar. På ett dygn blir det cirka 1 000 liter.

Tänk på vad du spolar ner i toaletten

För att hålla en hög kvalitet på dricksvattnet är det också viktigt att vi tar hand om det på rätt sätt. Tänk på att du bara får spola ner sådant som kommer från kroppen i avloppet. Tops, bomull, våtservetter och annat skräp ska slängas i soppåsen. Mediciner, miljöfarliga ämnen och kemikalier går inte att rena bort i reningsverken och får därför aldrig spolas ner i avloppet. Lämna dem för återvinning istället.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 15 september 2017

Kontakt


 • Samhällsbyggnadschef
  Samhällsbyggnadsavdelningen
  Växel: 0573-141 00
  Direkt: 0573-140 75